Terugblik Q2 2025

“Een valse start met een bijzonder snel herstel.”

Geopolitiek
In het begin van het afgelopen kwartaal kelderden de beurskoersen wereldwijd. De aanleiding daarvoor was de aankondiging van importheffingen door president Trump. Het begon met een universele heffing van 10% op bijna alle importproducten, maar hij breidde de heffingen al snel uit naar hogere heffingen op onder meer staal en auto’s. Ook voor producten uit China had hij uitzonderlijk hoge tarieven aangekondigd, die in de dagen erna zelfs nog werden verhoogd. De hoogte van de heffingen werd bepaald door een ridicule rekensom waarin het handelstekort over de afgelopen periode van de V.S. met het betreffende land de basis vormde. Daarnaast was Trump van mening dat Canada als 51ste staat bij de V.S. hoort nadat hij eerder al had aangekondigd Groenland te willen kopen. Beleggers werden overvallen door onzekerheid, aandelenkoersen daalden wereldwijd significant, rentes in met name de V.S. daalden stevig en ook de US Dollar maakte een duikeling. Er was paniek. Dat bleek ook uit de “Fear and Greed” Index die op 8 april een score van 3 op een schaal van 1 tot 100 aantikte. Was dat een moment om tot actie over te gaan in onze vermogensbeheerportefeuilles? Later in deze terugblik komen we daar op terug bij onze strategische beschouwing.

In het afgelopen kwartaal werd door een Financial Times-journalist een nieuwe term bedacht. Trump leek iedere keer zijn keutel in te trekken op het moment dat de financiële markten negatief reageerden op zijn plannen. Voor zijn terugtrekkende beweging werd de term “TACO” bedacht wat zoveel betekent als “Trump Always Chickens Out”.

Naast de onzekerheid die de handelsoorlog met zich meebracht hadden we ook nog te maken met toe- en afnemende geopolitieke spanningen. Behalve de voortdurende oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de humanitair rampzalige ontwikkelingen in Gaza was er in het tweede kwartaal ook een kortstondige oorlog tussen Israël en Iran. Aan het einde van het kwartaal leek deze oorlog na 12 dagen over en weer bombarderen beëindigd.

Economische groei
Bovenstaande ontwikkelingen leken vooral invloed te hebben op sentimenten en korte termijn ontwikkelingen. Ondertussen stabiliseerde de inflatie (2,8%) in de V.S. en daalde deze in Europa (2,0%). In Europa volgde hierop een verlaging van de beleidsrente door de ECB naar 2%. In de V.S. hield de FED op 18 juni, nadat zij de inflatieverwachtingen had verhoogd, de rente op 4,25 – 4,50%. Het niet verlagen van de rente had zeer waarschijnlijk ook te maken met het feit dat de werkloosheid in de V.S. nog steeds laag is en de marktparticipatie relatief hoog. De FED heeft bij de laatste beleidsvergadering de prognose voor de economische groei in de V.S. voor geheel 2025 neerwaarts bijgesteld naar 1,4%. Dit zou pleiten voor een verlaging van de rente in de loop van het jaar. Voor de wereldwijde economische groei werd door economen in het afgelopen kwartaal overigens nog steeds uitgegaan van circa 3%. Dat was een lichte neerwaartse bijstelling. Maar daar stond tegenover dat bedrijven nog steeds een winstgroei van bijna 10% voor het lopende jaar verwachtten. En daar waar de positieve sentimenten in de V.S. over de afgelopen periode wat negatiever zijn geworden, zijn de relatief negatieve sentimenten in Europa wat positiever geworden. Zo is in Europa de industriële productie voor de 4de maand op rij licht opgevoerd. De instroom van orders is gestopt met dalen en de langere levertijden suggereerden dat de vraag weer wat aantrekt. En ook het ondernemersvertrouwen in Duitsland is in juni opnieuw gestegen. De index die het Duitse onderzoeksinstituut Ifo voor de verwachtingen opstelt, heeft zelfs het hoogste punt over de afgelopen 2 jaar bereikt.

Samengevat hadden we te maken met onzekerheden met betrekking tot de importheffingen. Er waren continu veranderende beleidsplannen van Trump. De wereldwijde oorlogen escaleerden en de-escaleerden. En ondanks alle onzekerheid was er sprake van aanhoudende groei van de wereldeconomie en hielden bedrijven hun winsten op peil. Uiteindelijk had de beweging van de waarde van de US Dollar misschien wel de meeste invloed op het rendement van een wereldwijd gespreide beleggingsportefeuille, waarover later meer.

PMI-cijfers
Zowel de industriële inkoopmanagers in Europa als in de V.S. waren aan het einde van het tweede kwartaal positiever gestemd dan aan het einde van het vorige kwartaal. Met name in Europa werden de inkoopmanagers vanaf 1 januari van dit jaar iedere maand iets positiever over de toekomstige 6 tot 9 maanden. Het vooruitzicht van extra investeringen van overheden in infrastructuur en defensie woog blijkbaar zwaarder dan de geopolitieke onrust en onzekerheid met betrekking tot de export naar de V.S. Desondanks staat de index nog steeds nipt onder het kritieke omslagpunt van 50. In de V.S. en China stonden ze daar ook aan het einde van dit kwartaal weer boven. Inkoopmanagers in de V.S. en China hebben in 2025 nog geen maand gedacht dat we op relatief korte termijn in een recessie zouden belanden. In beide werelddelen stimuleerde de overheid in het afgelopen kwartaal de economie (China) of stelde zij stimuleringsmaatregelen in het vooruitzicht (V.S.) Voor de samengestelde inkoopmanagersindex, waar ook de dienstensector in is meegenomen, gold dat zowel de index van de V.S., als die van China en Europa boven de 50 punten noteerde.

Aandelen
Het was een zeer onrustig kwartaal voor aandelenbeleggers. Na de aankondiging van de importheffingen op de zogenaamde “Liberation Day” daalden de aandelenkoersen wereldwijd met een vergelijkbare kracht als tijdens het begin van de Corona-periode. Maar gedurende het kwartaal hebben de aandelenmarkten een V-vormig herstel laten zien dankzij onder andere de de-escalatie van handelsspanningen en sterke bedrijfscijfers. De Amerikaanse S&P 500 is in de historie nog nooit eerder na een daling van meer dan 15% binnen een periode van 89 dagen teruggekeerd naar een slotrecord (dat eerder in februari van dit jaar werd bereikt). Ook de Europese en Aziatische aandelen hebben na de eerdere daling een stevig herstel laten zien maar staan nog niet aan de eerdere records van dit jaar. En, eerlijk is eerlijk, voor beleggers in euro’s heeft de waardedaling van de Amerikaanse dollar het rendement op Amerikaanse aandelen stevig gedrukt.

Obligaties
Over het afgelopen kwartaal zijn de langere kapitaalmarktrentes per saldo gedaald. Door deze licht dalende rentes hebben beleggers in een goed gespreide obligatieportefeuille positieve rendementen weten te realiseren. Gedurende het kwartaal liepen de zeer lange 30-jaars kapitaalrentes in de V.S. wel op. Dit had alles te maken met de toenemende schulden in de V.S. met als gevolg een downgrade van de kredietwaardigheid van het land door Moody’s.

Door de dalende inflatie in Europa heeft de ECB voor de achtste keer in een jaar tijd de korte beleidsrente verlaagd. In juni kwam de inflatie uit op 2% nadat hij in mei al op 1,9% had gestaan. Wereldwijd zijn er in 2025 al 64 renteverlagingen doorgevoerd. 2025 is daarmee het jaar met de meeste renteverlagingen sinds 2009. En economen verwachtten ook voor de komende periode verdere renteverlaging door Centrale Banken waaronder ook de FED in de V.S.

Grondstoffen
Ondanks alle geopolitieke onrust is de prijs van olie in het afgelopen kwartaal gedaald. De olieprijs heeft in juni enorm gepiekt tijdens de oorlog tussen Israël en Iran. Ook door de waardedaling van de Amerikaanse dollar is een liter olie in euro’s bijna 20% goedkoper dan aan het begin van het kwartaal en het begin van het jaar. Dit is met name gunstig voor de economie van Europa. Mede door alle onrust is de prijs van goud verder opgelopen. Maar ook hier geldt dat de waarde van de grondstof wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Doordat de waarde van deze munt harder in waarde is gedaald dan de prijs van goud is gestegen had een belegger in goud geen financieel voordeel van alle wereldwijde onrust.

Valuta
De waarde van de Amerikaanse dollar staat ten opzichte van de euro op het laagste niveau in de afgelopen 3 jaar. In het afgelopen kwartaal is de Amerikaanse dollar met ongeveer 7,5% in waarde gedaald ten opzichte van de euro. In het lopende jaar is dat ongeveer 11,5%. Maar ook ten opzichte van andere valuta is de Amerikaanse dollar dit jaar met hetzelfde percentage gedeprecieerd. Dit betekende voor beleggers dat de rendementen van Amerikaanse aandelen gemiddeld niet opwogen tegenover de waardedaling van Amerikaanse munt. Het betekende voor de economie dat importeren vanuit de V.S. goedkoper werd en daarmee goed was voor een lagere inflatie in Europa. Maar wat het ook betekende is dat het, zeker gezien de exportheffingen, lastiger zal worden om naar de V.S. te exporteren.

Strategie
Bij het schrijven van onze vorige terugblik bereikte de aandelenmarkten hun dieptepunten voor dit jaar. Wij schreven toen al dat wij met kopersogen naar de markt keken. In diezelfde week hebben wij in de vermogensbeheerportefeuilles bij bijna alle risicoprofielen aandelen bijgekocht in het kader van het “rebalancen” van de portefeuilles. Met de kennis van nu bleek dit een goed moment om aandelen bij te kopen en daarvoor geld vrij te maken uit het obligatiedeel van de portefeuilles. Halverwege mei hebben wij bij een deel van de portefeuilles de winst alweer verzilverd en zijn de portefeuilles opnieuw in evenwicht gebracht. Voor een deel van de portefeuilles (afhankelijk van het profiel) heeft deze laatste transactie nog niet plaatsgevonden. Maar onder de huidige economische en financiële marktomstandigheden zou dat op korte termijn kunnen gebeuren. Want natuurlijk is er nog veel onzekerheid. Maar die is er altijd, lijkt wat af te nemen en ingecalculeerd te zijn, en hoeft niet per definitie negatief te zijn voor de ontwikkelingen op de financiële markten. Maar zoals eerder geschreven in deze terugblik lijkt het er toch vooral op dat er voor de komende periode nog voldoende positieve ontwikkelingen in het vat zitten die ervoor kunnen zorgen dat de economie kan blijven groeien, bedrijven winstgroei kunnen blijven realiseren en dat er voldoende liquiditeit is om de weg naar de financiële markten te vinden. Wij houden het de komende periode allemaal scherp voor u in de gaten en gaan tot actie over als daar een aanleiding voor is. Wij wensen u alvast een prettige zomerperiode. Bedankt voor uw vertrouwen.